Bra böcker.

Under de senaste åren har det kommit många bra böcker på svenska om kognitiv beteendeterapi och hur man kan ha hjälp av KBT-metoder vid flera olika typer av psykologiska besvär. Här har jag samlat några böcker som jag tycker är bra och som kan användas som självhjälpslitteratur, eller stöd under tiden du går i behandling.

KBT vid sömnproblem. Med hjälp av boken Sömn: Sov bättre med kognitiv beteendeterapi kan du på egen hand pröva de KBT-tekniker som visat sig effektiva för sömnproblem. Läs mer och köp boken här.

KBT vid depression. I boken Ta makten över depressionen steg för steg får du lära dig hur du kan använda dig av metoden beteendeaktivering för att minska dina besvär med depression. Metoden hjälper dig att komma ur undvikande och öka chanserna för att du ska kunna ta tag i sådant som du behöver förändra för att må bättre. Läs mer om boken här, där du också kan beställa den om du vill.

KBT vid paniksyndrom. Boken Ingen panik! innehåller alla de KBT-metoder som visat sig effektiva för behandling av panikångest. Den är välskriven och mycket strukturerad. Här kan du titta närmare på boken och beställa den på adlibris.se.

Tillbaka till jobbet. Denna bok ger kunskap om hur och varför stressreaktioner och utmattningsproblematik uppkommer och hur de yttrar sig. Framför allt får du redskap för hur man tar sig igenom förloppet från sjukskrivning, återhämtning och planering till arbetsåtergång.  Vanliga frågor, farhågor och situationer som kan uppstå beskrivs, samt hur man hanterar dem både som medarbetare och som chef. Beställ här.
 

För mycket för ofta. Den här boken är skriven för dig som vill se över ditt drickande och förändra dina alkoholvanor - det är möjligt att återgå till måttlig konsumtion. Många klarar detta på egen hand, utan att söka vård.
Boken grundar sig på KBT, som visat sig vara en framgångsrik behandlingsform vid alkoholproblem. Läsaren får lära sig att kartlägga risksituationer, att dricka mindre när man dricker, att sätta mål och registrera hur mycket man dricker och i vilka situationer. Boken kombinerar teori med praktiska övningar och innehåller många exempel. Klicka här för att beställa på adlibris.se.